De Wereld Bekende Rondeel Burger

De Wereld Bekende Rondeel Burger

20 maart 2023 Auteur NSMV

Wereld burger onderwijs als voorbeeld van ‘Niet stapelen maar vervangen’ bij het Rondeel.

Een aantal jaar geleden zijn we gestart met de Creatieve Ateliers vanuit de SLO aanbodsdoelen van Kunstzinnige Oriëntatie. Echter merkten we dat deze nog meer verdieping verdiende en hebben we daar de SLO aanbodsdoelen van Oriëntatie op jezelf en de wereld aan toegevoegd. Vanuit daar is het Wereld Bekende Rondeel Burger Atelier ontstaan (WBRB), zodat als de leerlingen in groep 8 de school verlaten betrokken wereld burgers zijn. 

We werken in thema's van 4 weken, en binnen thema thema's worden de leerlingen helemaal ondergedompeld in het thema middels theorie en creatieve opdrachten in zelf gekozen workshops. Zoals spelen in de spelhoek van de Dokter binnen het thema: mijn lijf in groep 3-4. Ook is er binnen het thema een 'uitje', zoals groep 7 en 8 naar de Sint Jan is geweest, de Prostestante kerk en naar de Moskee binnen het thema: Cultuur.  

Elk thema eindigt met een procesgericht eindproduct in de vorm van een tentoonstelling, presentatie, lied of toneelstuk. 

Binnen een thema werken de groepen 3-4, 5-6 en 7-8 samen. Daarnaast zijn er elk jaar twee school brede thema's: de Kinderboekenweek en de gezondheidsweken. 

Martha Rovers